Demonstracija ispaljivanja FGM-148 Javelin američke protutenkovske rakete

67 Pregleda
Published

FGM-148 Javelin je američka prenosna protutenkovska raketa tipa "ispali i zaboravi" (tip rakete koja čak ne mora biti u pravcu ispaljivanja), koja je došla kao zamjena za protutenkovsku raketu M47 Dragon u američkoj vojsci. Koristi automatsko infracrveno navođenje koje omogućuje korisniku da potraži zaklon odmah nakon lansiranja, za razliku od žičanih vođenih sistema, kao što je Dragon, koji zahtijevaju od korisnika da navodi oružje tokom cijelog zahvata. HEAT bojeva glava Javelina je sposobna uništiti moderne tenkove pogađajući ih odozgo gdje im je oklop najtanji, a također je korisna protiv utvrda u izravnom napadu. Do januara 2019., više od 5000 projektila tipa Javelin je ispaljeno je u borbi.

Projektil također ima mogućnost gađanja helikoptera u direktnom napadu. Priliko ispaljivanja, može doseći visinu od 150 metara kada je cilj da se pogosi meta odozgo, i 60 metara kada se direktno ispaljuje prema meti. Opremljen je infracrvenim tragačem za praćenje i snimanje mete. Tandemska bojna glava je opremljena sa dva oblikovana punjenja: prekursorskom bojnom glavom za detonaciju bilo kojeg eksplozivnog reaktivnog oklopa i primarnom bojnom glavom za probijanje baznog oklopa.


Glavni nedostatak kompletnog sistema (projektil, cijev i CLU) je njegova ukupna težina od 22,3 kg. Sistem je dizajniran da ga može prenositi pješadija ali je teži više nego što je prvobitno određeno zahtjevima američke vojske.

Također, lanseri i projektili Javelin su skupi. U 2002. godini, pojedinačna komandna lansirna jedinica Javelin koštala je 126.000 dolara, a svaki projektil koštao je oko 78.000 dolara (što odgovara 112.000 dolara u 2020.).
Budžet američke vojske za 2018. godinu je procjenio da kompletan sistem košta 206.705 dolara.

Kategorije
Vojna tehnologija
Tagovi
protivtenkovska odbrana, zolja
Komentiranje onemogućeno.