Optuženi za krivična djela zločini protiv čovječnosti...

48 Pregleda
Published
● Podržite naš rad: https://www.paypal.com/paypalme/mtvigman
● Copyright © All Rights Reserved 2021
Sud Bosne i Hercegovine je 5.1.2022. godine potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH od 22.12.2021. godine, kojom se optuženi Novica Tripković tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka g), u vezi s članom 53. i članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Novica Tripković u periodu između 2.8.1992. i 9.8.1992. godine, na području općine Foča, u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, koji je trajao najmanje od aprila 1992. do oktobra 1994. godine, usmjeren protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, prisilio na seksualni odnos dvije osobe, na način detaljnije opisan u optužnici Tužilaštva BiH.
U nastavku donosimo dio iz presude u kojoj je proglašen krivin na osnovu izjava svjedoka:

dana 30.04.1992. godine u večernjim satima naoružan puškom i nekoliko bombi, Novica Tripković došao pred kuću oštećene „A1“, koja kuća se nalazila u naselju Donje Polje u Foči, te zalupao na vrata, pa kada je ista otvorila vrata, ušao u kuću noseći tri flaše vina u rukama, te sjeo za sto u trpezariji gdje je konzumirao vino koje je donio, držeći stalno kraj sebe pušku, da bi u jednom trenutku rekao oštećenoj da donese iglu, što je ona i učinila, te je potom iglom probio svoj prst na ruci a onda natjerao oštećenu da pije njegovu krv koja mu je tekla iz prsta, govoreći joj da će se tako pobratimiti i da će je on štititi, da bi je nakon toga počeo nasilno ljubiti i dirati po tijelu, zaprijetivši joj da će je ubiti ukoliko se ne skine, što je oštećena morala učiniti, nakon čega je on skinuo svoje pantalone, a potom nad oštećenom izvršio silovanje, u trpezariji na podu, pri tome vrijeđajući je, nakon kojeg izvršenog silovanja je legao spavati u dnevnu sobu, a kuću oštećene napustio u jutarnjim satima zaprijetivši joj da nikome ništa ne smije reći inače će je zaklati, 1.(b) – neutvrđenog dana sredinom mjeseca maja 1992. godine, naoružan puškom, pištoljem i nožem, došao pred kuću oštećene „A1“, koja kuća se nalazila u naselju Donje Polje, u Foči, te zalupao na vrata na što mu je oštećena vrata otvorila, da bi joj isti tada rekao da je doveo šestoricu da je siluje, a potom je ušao u kuću i tražio od oštećene da pođe sa njim na sprat kuće gdje se nalazio stan njenog djevera, što je ona odbila, nakon čega je isti izvadio nož govoreći joj da će je zaklati na što ga je Čerimi Šeća, koja je takođe tada bila prisutna u kući oštećene, počela preklinjati da oštećenu ne dira, te ga je i malodobni sin oštećene, kojeg je probudila galama, molio da mu ne dira mamu, usljed čega je isti vratio nož u korice, a potom govoreći da je oštećena kurva, počeo je udarati rukama i šakama u predio glave od kojih udaraca je sva bila u modricama, da bi potom napustio kuću te potom svakih nekoliko dana dolazio u kuću oštećene i svaki put psihički zlostavljao oštećenu i Čerimi Šeću govoreći im da moraju napustiti Foču jer u istoj nema više mjesta za muslimane, dok je jedne prilike puškom razvalio vrata na kući oštećene i ušao u kuću te pokušao drvenom palicom udariti oštećenu u čemu se ista uspjela odbraniti te ga odgurnuti i pobjeći iz kuće,


Optuženi za krivična djela zločini protiv čovječnosti...
Kategorije
Vijesti
Komentiranje onemogućeno.